martes, 11 de marzo de 2008

Eslovenia

Mi país es: Eslovenia; Slovenija; Slovenia


Superficie:20.273 km²

Número de habitantes:2.021.435

Idiomas oficiales que se hablan: Esloveno, en las áreas con población de minorías étnicas también el italiano y el húngaro. Slovenski, na območju narodnih manjšin pa še italijanski in madžarski. Slovene, in some nationally mixed areas also Italian and Hungarian.

Breve descripción geográfica: La mitad de su superficia está cubierta por bosques. La montaña más elevada de Eslovenia es el monte Triglav de 2.864 m de altitud. El relieve esloveno comprende los montes Karavanke, el macizo cristalino de Pohorje y las mesetas calcáreas de Notranjsko y Dolenjsko. Los Alpes Julianos, con la mayor elevación del país, el monte Triglav (2.864 m), conservan huellas de la erosión glaciar cuaternaria, con lagos como el Bled. Las formaciones kársticas, extendidas desde Liubliana hasta el litoral, están excavadas por ríos subterráneos y constituyen enormes cavidades, como las cuevas de Postojna, de 19 km de longitud. Aparte del Drava y el Sava, cabe citar el río Kolpa. El clima es básicamente alpino, salvo en las zonas próximas al mar. El clima varía desde el templado del litoral, hasta el más extremo de las mesetas del este y de las montañas, aquí con mayores lluvias en verano.

Geografsko leži Slovenija v Srednji Evropi na stičišču Alp, Dinarskega gorstva, Panonske nižine in Sredozemlja. Podnebje je mešanica vplivov alpskega, sredozemskega in celinskega podnebja. Polovico njene površine pokrivajo gozdovi. V severozahodnem delu države prevladujejo Alpe z najvišjim vrhom Triglavom (2864 m). V smeri proti morju se razprostira pokrajina Kras. Njen podzemeljski svet skriva najveličastnejše podzemne galerije v Evropi. Postojnska jama in Škocjanske jame, ki so jih izklesale podzemeljske vode, skrivajo lepoto kapnikov. Slednje so tudi na Unescovem seznamu kulturne in naravne dediščine.Več kot polovico površine pokrivajo gozdovi - 1.163.812 ha (v Evropi imata več gozdov samo še Finska in Švedska).Podnebje v Sloveniji je alpsko, celinsko in sredozemsko

Four major European geographic regions meet in Slovenia: the Alps, the Dinarides, the Pannonian plain, and the Mediterranean. Slovenia's highest peak is Triglav (2,864 m; 9,396 ft); the country's average height above the sea level is 557 metres (1,827 ft). Around one half of the country (11,691 km²; 4,514 sq mi) is covered by forests; this makes Slovenia the third most forested country in Europe, after Finland and Sweden. Remnants of primeval forests are still to be found, the largest in the Kočevje area. Grassland covers 5,593 square kilometres (2,159 sq mi) of the country and fields and gardens 2,471 square kilometres (954 sq mi). There are also 363 square kilometres (140 sq mi) of orchards and 216 square kilometres (83 sq mi) of vineyards.Its climate is Submediterranean on the coast, Alpine in the mountains and continental with mild to hot summers and cold winters in the plateaus and valleys to the east. The average temperatures are -2 °C (28 °F) in January and 21 °C (70 °F) in July. The average rainfall is 1,000 millimetres (39.4 in) for the coast, up to 3,500 millimetres (137.8 in) for the Alps, 800 millimetres (31.5 in) for south east and 1,400 millimetres (55.1 in) for central Slovenia.

Breve descripción histórica:

El 25 de junio de 1991 Eslovenia declaró su independencia de Yugoeslavia. Fue una noche clara de verano cuando el parlamento esloveno adoptó la nueva constitución con el 88,2 % de los votos emitidos en el plebiscito.

Los comienzos del estado esloveno van mucho más lejos en la historia, al ducado de Corintia, la primera formación política eslava independiente (desde el siglo 7 hasta el 11).

En el siglo décimo tuvimos la primera manifestación escrita en lengua eslovena: los Brižinski spomeniki. El primer libro vio la luz en el año 1550. Se trató del Catecismo de Trubar.

En el año 1918, cuando cayó el imperio austrohúngaro, se creó el reino de los serbios, croatas y eslovenos. En el año 1945 pasó a llamarse SFRJ, siendo Eslovenia una de las 6 repúblicas que la componían. En el año 1991 Eslovenia declaró su independencia. Desde el año 2004 es miembro de la Unión Europea y en la primera mitad del presente año ejerce su presidencia.

25. junija 1991 je Slovenija razglasila svojo neodvisnost od Jugoslavije. Bilo je jasne poletne noči, ko je Slovenski Parlament sprejel novo ustavo na podlagi 88,2 % plebiscitnega glasovanja. Začetki slovenske države pa segajo še veliko dlje v zgodovino. V Kneževino Karantanijo, prvo neodvisno slovansko politično tvorbo (med 7. in 11. stoletjem).

V 10. stoletju smo dobili prvi zapis v slovenskem jeziku_ Brižinske spomenike, prvo knjigo pa leta 1550 in sicer Trubarjev Katekizem. Leta 1918, ko je padel avstroogrski imperij, jebila ustanovljena Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev, ki se je leta 1945 formirala v SFRJ z Republiko Slovenijo kot eno izmed šestih enot. Leta 1991 Slovenija doseže neodvisnot, leta 2004 članstvo v EU,v prvi polovici leta 2008 pa predseduje EU.

It was on 25 June 1991 that Slovenia declared independence from Yugoslavia. On a clear summer night the Slovenian parliament adopted a new Constitution on the basis of the 88.2 per cent plebiscite vote.
Slovenian history started when our Slavic ancestors came from behind the CarpathiMountains and proclaimed the principality of Carantania in the 7th century. Historians believe it was one of the most democratic and modern states at that point in history. So it is no surprise that even Thomas Jefferson took the example of Carantania when founding the mod
ern American state.
7th to 11th century: The Duchy of Carantania, the oldest known independent
Slavonic tribal union in this region
10th century: The appearance of the Freising Manuscripts, the earliest known text
written in Slovenian
1550: Protestantism; the first book in Slovenian
1918: The defeat of the Austro-Hungarian Empire; the creation of the state of Slovenes, Croats and Serbs; the Kingdom of Serbs, Croats and Slovenes, renamed the Kingdom of Yugoslavia in 1929

1945: The formation of the Federal People`s Republic of Yugoslavia, with the People`s Republic of Slovenia as one of its 6 federal entities
1990: Plebiscite on independence
25 June 1991: Declaration of the independent Republic of Slovenia
In the first half of 2008 Slovenia is the first among the new Member States to be entrusted with presiding over the EU Council.

Ciudades turísticas más importantes del país: Ljubljana (258.873), Maribor (93.847), Celje (37.834), Kranj (35.587), Velenje (26.742), Koper (23.726)

Monumentos del país más conocidos en otros países: Tromostovje; El puente triple; The Three Bridges

Nombre de la capital del país y nº de habitantes: Ljubljana, que cuenta con una población de aproximadamente 276.000 habitantes. Ljubljana, ki šteje okrog 276.000 prebivalcev; Ljubljana with about 276.000 inhabitants.
Nombre del Jefe del Estado y del 1º ministro: Danilo Turk, Janez Janša.

Nombre de un artista conocido fuera del país : Jože Plečnik, arquitecto, arhitekt, architect. (1872- 1957).

Nombre de un escritor conocido fuera del país : France Prešeren, (1800- 1849) , Drago Jančar (1948)

Nombre de un deportista actual conocido fuera del país: Tina Maze, campeona en pruebas de descenso de esquí alpino; zmagovalka v smuku; the winner of women downhill in Switzerland's St. Morritz.

Nombre de un grupo musical o cantante conocido fuera del país: a. Bernarda Fink, cantante de ópera; operna pevka; mezzo-soprano.

Otros datos de interés: La montaña más alta se llama Triglav, que significa tres cabezas (2864m). Está presente en el escudo y en la bandera.

Najvišji vrh Triglav (2864m) je prisoten v grbu in v zastavi.

The highest mountain is called Triglav - the name meaning "three-heads" - and it is 2864m high. The mountain is a true national symbol, featured on the national coat of arms and the flag.

Comida típica del país o de la región : Krofi

Es una fritura típica de carnaval.

Ingredientes:

1 kg de harina

80 gramos de azúcar

5 dl de leche

80 gramos de mantequilla

5 yemas de huevos

40 gramos de levadura de cerveza

0,5 dl de ron

ralladura de la cáscara de medio limón

pizca de sal

aceite para freír

mermelada de albaricoque

azúcar impalpable (glas)

Preparación

Calentamos la leche. Colocamos la levadura de cerveza en la leche tibia dejamos que leve.

Agregamos a la harina el ron, la ralladura de limón, la sal, las yemas batidas y la levadura. Si lo hacemos con una batidora eléctrica acortamos el proceso.

Una vez hecha la masa la cubrimos con un paño y dejamos levar durante unos 45 minutos.

Ponemos la masa sobre una tabla y la extendemos con un palo de amasar hasta lograr un grosor de aproximadamente 2 centímetros. Podemos usar un vaso para cortar los discos.

Volvemos a dejarlos levar (15 minutos). Al concluir el proceso calentamos el aceite a 140º.

Los freímos de los dos lados. Les inyectamos la mermelada con una manga. Los decoramos con azúcar impalpable.

Klasična pustna sladica iz ocvrtega kvašenega testa.

1 kg moke, 80 g sladkorja, 5 dl mleka, 80 g masla, 5 rumenjakov, 40 g kvasa, 0,5 dl ruma, lupina 1/2 limone, 1 ščep soli; olje za cvrenje; pribl. 300 g marelične marmelade; sladkor v prahu.

Priprava
Mleko pristavimo in segrejemo. Kvas nadrobimo v mlačno mleko in pustimo vzhajati.

Moki dodamo rum, ščepec soli in limonino lupino.
Stepemo jajca in izmenjaje s kvasom vlivamo k moki. S kuhalnico drobno stepamo, da pripravimo rahlo, gladko testo, ki odstopa od posode. Stepamo 30 minut, postopek pa je preprostejši in hitrejši z električnim pripomočkom.
■ Testo pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati 45 minut.
■ Vzhajano testo predenemo na pomokano delovno površino. Razvaljamo ga približno 2 centimetra debelo, potem pa z ustreznim modelom izrežemo krofe. Zlagamo jih na prt in pustimo vzhajati 15 minut.
■ Tik pred koncem vzhajanja segrejemo olje na približno 140° C. V njem krofe po obeh straneh zlato rjavo ocvremo. Vroče ali ohlajene s strani nadenemo z marmelado, s katero smo napolnili brizgalno vrečko z ustreznim nastavkom. Nazadnje jih potresemo s sladkorjem v prahu.

rØ
80
We need:
1 kg flour
Ø
40 grams of yeast
Ø
½ l milk
Ø
2
Ø eggs
1 tea spoon of salt
Ø
5 yolks
Ø

80 grams of butter
80 grams of sugar
Ø
4
Ø spoons of oil
4 spoons of rum
Ø
a lemon peel
Ø

Ingredients for the filling
apricot marmalade for the filling
frying oil
castor sugar

Instructions:

We put the yeast in the milk and let it warm in a warm place. We mix yolks, eggs and sugar and add a grated lemon peel. After warming the milk and the yeast we pour some rum into it. We knead it for some time. We cover the bowl with a napkin and put this on a warm place.

Beat the dough with wooden spoon, until very smooth and soft the dough is done when it separates from the bowl and spoon. Cover the dough and set it into a warm place to rise to about twice its size.

Dust a working surface lightly with flour. Roll out the dough to "half the thickness of your finger", or about 8 mm. Cut round shapes with a glass (size is optional 8 to 16 cm in diameter). Put one tsp of apricot marmalade on the dough, than cover with another piece - but make sure that the dusted side of the dough is on the top. Press the sides of krof lightly, then cut out the shape again with a slightly smaller glass. Arrange the formed krof on a dusted cloth, about two fingers apart; cover and set in a warm place to raise, for about 30 minutes.

Heat the oil in the fryer to about 150 °C. Put in the krofi carefully, just a few at a time (it is a god idea to try just one first); fry covered on one side until brown, then turn over. Properly baked krof should have a yellow band - i.e., they should sink into the oil just a bit less than one half. A few pointers: if krof sinks to the bottom, the oil is too cold; if krof spin while frying, they have risen too much; if they float on their sides, you have not centered the marmalade properly.
.

Remove krof onto paper towels to drain off the excess oil, than dust with castor sugar while still hot and arrange on a serving platter.

No hay comentarios: